,
  
Grunnane Naturreservat
Grunnane Reservatet ble opprettet i 1981, og byr på naturskjønne omgivelser i et landskap med en flott utsikt utover Drammensfjorden. Formålet med fredningen er å bevare et viktig våtmarksområde i sin naturgitte tilstand. Det skal verne om et rikt og interessant fugleliv, vegetasjon og annet dyreliv som er naturlig knyttet til området. Reservatet dekker et areal på ca. 2.937 dekar, hvorav ca. 2.900 dekar er åpent vannareal.

Tilholdssted for mange fuglearter
Totalt er det registrert mer enn 130 ulikefuglearter innenfor Grunnane Naturreservat. Gråhegra setter sitt spesielle preg på Grunnane. Den er en tålmodig fisker som kan vente i timesvis på sitt bytte, for så å gripe det med sitt raske nebb. Fuglen har halsen i S-form når den flyr med rolige vingeslag.
Så lenge det er isfritt er et yndet spiskam- og tilholdssted for blant annet ender, gjess, storskarv og svaner. Knoppsvanen har formert seg kraftig de senere årene, og et stort antall finnes året rundt i reservatet.
Fiskeørnen flyr ofte på jakt over Grunnane og det er et flott syn når den stuper ned i det grunne vannet etter fisk. Det er en opplevelse å se fiskeørna fange fisk i de grunne vannpartiene.

Mellomlandingsplass for trekkfugl
Våtmarksområdet har stor betydning for ulike andearter og en rekke vadefugler under vår- og høsttrekket. Dette gjelder blant annet for krikkand, brunnakke, toppand, kvinand, laksand, sandlo, strandsnipe, makrellterne, tjeld og vipe, samt flere 10-talls nordlige hekkefugler.

Vegetasjon
Strandsonen består hovedsakelig av havsivaks og tett sivskog (takrør). Vegetasjonen har betydning som matkammer, skjulested og hekkeplass for fuglene. I nord avgrenses området av en molo med fylling innenfor, på vestsiden går riksveien mellom Sande og Svelvik. I syd avgrenses området av et belte med blandingsskog og hyttebebyggelse.

Knem natursti
Langs den nordlige delen av Grunnane naturreservat er det anlagt tursti som binder naturreservatet sammen med Knemstranda friområde. Ved Knemstranda er det parkeringsplass og grøntområde med mulighet for bading, rasting og lekemuligheter for barn. På stien langs natur-reservatet er det satt opp informasjon om natur og miljø. Utenfor reservatets grense ligger Saltskjær, ei øy uten særlig vegetasjon. Saltskjær har de senere årene blitt stadig viktigere som hekkområde. Arter som hekker på Saltskjær er sårbare i yngletiden, så vis hensyn.

Verneregler for Grunnane
·  Vegetasjonen i vann og på land er fredet mot skade og ødeleggelse
·  Dyrelivet, herunder fuglenes reir og egg, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødig forstyrrelse
·  Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er ikke tillatt
·  Det er ikke tillatt å gå med løs hund
·  De naturgitte forholdene i reservatet må ikke endres
·  Camping, teltslagning og oppsetting av kamuflasjeinnretninger for fotografering er ikke tillatt

  KONTAKT OSS

Krok Hytte-eierforening

Send oss en henvendelse via skjema under, og vi svarer så raskt vi kan.

FORESPØRSEL
Navn:
Epost:
Melding:

27494369

*Fyll inn koden for å vise at du ikke er en robot:
  Innlogging for styret